“Vanaf dag één had ik vertrouwen in de begeleiders van dagbesteding Woutershof in Schiedam”
Moeder Sandra heeft een dochter Ashley (18 jaar). Ashley gaat vijf dagen per week naar dagbesteding Woutershof in Schiedam. De band tussen begeleider en ouder is ontzettend belangrijk. “Vanaf het begin af aan was ik daarom open tegen de begeleiders” vertelt Sandra, “want ik wil dat ik ze kan vertrouwen. Gelukkig voelde dat vanaf dag één gelijk goed.”
Eerste dag naar de dagbesteding soepele overgang
Op de eerste dag dat Ashley naar dagbesteding Woutershof gaat, is moeder Sandra ook aanwezig op de dagbesteding voor aanwijzingen. “Ashley kan niet praten en de begeleiders wilden weten wat een bepaald gedrag of geluid van Ashley betekent. Ik ben gaan zitten in de gang. Zo kon ik zelf ook een gevoel krijgen bij hoe het gaat met mijn dochter hier op de dagbesteding. Zelf kwam ze af en toe vrolijk kijken of ik er nog was.”
Verschillende activiteiten op de dagbesteding
Op de groep is er een speciale speelhoek. Ashley vindt het fijn om op de grond te spelen. Er liggen twee matten naast elkaar, zodat ze kan kruipen wat ze graag doet. De fysiotherapeut motiveert Ashley om te lopen met haar rollator. Dat gaat goed. Inmiddels gaat Ashley met haar rollator de groepen langs op ontdekkingsreis.
Ashley heeft het naar haar zin en geniet elke dag van het leven
Ashley is ondeugend. Ze is op de groep van de Woutershof vaak samen te vinden met een oudere dame. Wat ze doen? Ze pakken heel speels elkaars speelgoed af. Ashley zoekt overal het contact. Ze maakt van elke dag van het leven er een om van te genieten. Haar ouders volgen haar hierin. Ashley is zorgafhankelijk. Ze moet verschoond worden, heeft hulp nodig bij het eten, ze heeft een Mic-key button – dat is een aansluiting waar de sondevoeding doorkrijgt als dat nodig is - en ze heeft epilepsie. “Ze heeft best wel zo haar zorgdingen, maar op haar manier heeft ze het wel naar haar zin. Als je een kind met een beperking hebt, kun je veel meer de kleine mooie momenten waarderen.”
Er is een goede samenwerking tussen specialisten, begeleiders en ouders
“Het is belangrijk dat de communicatie tussen de specialisten, begeleiders en ouders goed verloopt. En dat gebeurt hier. Er is openheid. Alles kan worden besproken.
Een voorbeeld: Ashley en eten is nooit een goede combinatie geweest. Een begeleider van Woutershof vroeg laatst: “Het is pannenkoeken dag, mag ik Ashley een gepureerde pannenkoek geven? ” Sandra gaf een duidelijk antwoord: “Je mag het aanbieden, maar als Ashley het bord wegschuift, niet nog een keer proberen.” Het werd een succes. Ashley had anderhalve pannenkoek met poedersuiker gedronken. “Toen kon je mij echt wegdragen, zo blij was ik. Ashley ‘eet’ dus in een andere omgeving.”
Altijd meer mogelijk; hoe klein dat extra stapje ook is
“We hebben dit gelijk thuis ook geprobeerd. Daar at ze in de ochtend pap, in de middag groentesoep en in de avond gepureerde worteltjes met aardappeltjes. Dus door het contact en het overleg met elkaar en het respecteren van het antwoord ‘één keer proberen’ is dit een succes en wie weet wat er nog meer gaat gebeuren. Ik kijk er naar uit!”
Sandra: ’mijn tips aan ouders’
Voorheen ging Ashley naar Kinderdienstencentrum (KDC) Zonnehof in Spijkenisse. Daar zijn er twee begeleiders op een groep van acht mensen. Bij dagbesteding Woutershof is er één begeleider op een groep van de zelfde grootte. Sandra probeert ouders voor te bereiden op de overgang van een KDC naar een dagbesteding.
“De overgang van het KDC naar de dagbesteding is een grote verandering. Als ouder is dat wel even wennen en opnieuw het vertrouwen krijgen dat je kind daar ook goede zorg zal krijgen.” Moeder vindt het knap en fijn dat de begeleider naast alle zorgvragen van de groep ook nog tijd vindt om met de cliënten te kunnen zingen, dansen en snoezelen.
Een andere tip die Sandra aan ouders wil meegeven: als je voor het eerst de dagbesteding gaat bekijken, doe dat niet op het moment dat iedereen met vervoer naar de dagbesteding komt. “Het kan overweldigend zijn om al die mensen in een rolstoel te zien. Als iedereen al even op de groep aanwezig is, dan is dat een fijne tijd om rustig te wennen aan de plek waar jouw kind voor een lange tijd elke dag terecht komt.“
Dankzij dagbesteding Woutershof is de wereld van Ashley vergroot
De wereld van Ashley is door de dagbesteding op de Woutershof groter geworden. Ze heeft laten zien aan haar ouders dat ze zich prima redt in nieuwe omgeving. “Ze past zich daar goed aan en daar ben ik blij mee. Voor in de toekomst heb ik er vertrouwen in dat als wij ooit een goede woonplek voor haar gaan vinden, dat het daar ook goed gaat. Een dagbesteding zoals De Woutershof in Schiedam kan helpen om een kind te laten wennen om straks ook uit huis te gaan wonen.”
Foto: Ashley en haar begeleidster.