Intensieve krachttraining is haalbaar voor volwassenen met een verstandelijke beperking
Intensieve krachttraining is haalbaar voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Dat is de belangrijkste conclusie uit het onderzoek van Stijn Weterings van de Academische Werkplaats GOUD van het Erasmus MC, die op 18 januari is gepromoveerd. GOUD is een samenwerkingsverband tussen het Erasmus MC en Ipse de Bruggen, Abrona en Amarant.
Weterings: ”Deze bevinding biedt een goede basis voor vervolgonderzoek naar de gezondheidseffecten van krachttraining. Deze doelgroep kan meer dan we op het eerste gezicht vaak denken.”
Mensen met een verstandelijke beperking hebben, vergeleken met de algemene bevolking, vaak veel gezondheidsproblemen. De standaardbehandeling hiervoor is nog steeds medicatie. Onderzoek onder de algemene bevolking toont echter aan dat krachttraining een goed alternatief kan zijn. Om te weten of dit ook voor mensen met een verstandelijke beperking geldt is dit onderzoek uitgevoerd.
Total Body Workout
Voor het onderzoek werd een trainingsprogramma samengesteld die zonder fitnessapparaten uitgevoerd kan worden. Vanuit Ipse de Bruggen hebben verschillende cliënten uit Zwammerdam, Nootdorp en Nieuwveen meegewerkt aan het onderzoek. De belangrijkste inzichten na dit onderzoek is dat de helft van de deelnemers op het einde intensief aan het trainen was. Kirsten de Oude, fysiotherapeut bij Ipse de Bruggen, was betrokken bij het onderzoek: “Dit onderzoek laat zien dat cliënten uit deze doelgroep een zwaardere krachttraining aankunnen dan dat wij dachten. Zwaardere krachttraining is voor revalidatie waardevol en dat kunnen we nu ook verantwoord inzetten.”
Vervolgonderzoek moet uitwijzen wat de gezondheidswinst van dit trainingsprogramma is voor deze specifieke doelgroep. Binnen de Academische Werkplaats GOUD doet Kirsten daar momenteel onderzoek naar.
Lees hiermeer informatie over het onderzoek en GOUD.