Human Body Dryer
Voor mensen met een ernstig verstandelijke meervoudige beperking (evmb) zijn ‘gewone’ dingen niet gewoon. Bij douchen en afdrogen kan best een gedoe zijn. Iemand kan dan overprikkeld raken. Overprikkeld betekent dat het even te veel is.
Een slimme uitvinding hieroor is de Met een human body dryer. Dat is een droogcabine. Je zit dan na het douchen in een hokje met lampen en warme lucht. Afdrogen gaat dan vanzelf. Zo kun je je helemaal ontspannen.
Sommige mensen vallen zelfs bijna in slaap!
Idee van een vader!
Dit idee kwam van Jurgen Cattel. Zijn zoon heeft een ernstig verstandelijke meervoudige beperking. Hij woont bij Ipse de Bruggen. Jurgen was met zijn zoon op vakantie in Centerparcs. Ze gingen samen zwemmen en ontdekten daar hoe fijn zo’n droogcabine is.
Inspiratie in CenterParcs
Ergotherapeut Dagmar Treur was er van overtuigd dat dit ook anders kon. Samen met persoonlijk begeleider Ardie Kanbier van de Kreek in Zwammerdam ging zij op zoek naar een oplossing. Doel was de situatie om te draaien en het douchen en afdrogen tot een aangename activiteit voor cliënt én begeleider te maken. De inspiratie en oplossing kwam uiteindelijk via een vader uit onverwachte hoek: CenterParcs.
Droog blazen
Om de bezoekers van de zwembaden van extra service te voorzien, ontwikkelde het park een droogcabine. Door in de cabine te stappen, word je door middel van infraroodlampen en warme lucht weer droog geblazen. Jurgen Cattel, ouder van een zoon met emvb bij Ipse de Bruggen was op vakantie in Centerparcs. Samen met zijn zoon ging hij zwemmen en daar kwam hij in aanraking met de droogcabine. Na het zwemmen ging hij met zijn zoon, rolstoel gebonden, in de droogcabine. Na afloop van de droogsessie was zijn zoon helemaal ontspannen en was het drogen veranderd van een onaangenaam moment in een heerlijke ontspannen ervaring. Jurgen wist meteen dat hij daar iets mee moest gaan doen!
Inleven
Na zijn vakantie deelde hij dit verhaal met Dagmar en Ardie en zij werden helemaal enthousiast. Op basis van het ‘CenterParcs’-concept gingen zij samen met de fabrikant aan de slag om een oplossing te vinden voor de badsituatie. Omdat zij alle drie nauw betrokken zijn bij emvb cliënten, konden zij zich goed inleven in de situatie en met als eind resultaat het eerste prototype. Na uitvoerig te zijn getest op een woonlocatie in Zwammerdam, bleek het een groot succes wat leidde tot het eindproduct de ‘Human Body Dryer’.
Quality time
Door de warme lucht en lampen wordt er een aangenaam ‘klimaat’ gecreëerd waardoor de cliënt zich helemaal kan ontspannen. In sommige gevallen vallen cliënten bijna in slaap. Een droogsessie in de bodydryer duurt ongeveer tien minuten en dat geeft de begeleider ook de mogelijkheid om extra aandacht te geven aan de cliënt – méér dan tijdens het afdrogen met een handdoek. Nu is er bijvoorbeeld alle ruimte voor een rustig praatje of een massage.
Het opdrogen in de bodydryer is ook van invloed op beweeglijkheid van de cliënt. Door de warmte worden spieren en gewrichten soepeler. En dit heeft ook weer voordelen bij onder meer het aankleden. Ook voor de begeleiders zijn er voordelen te noemen: minder fysieke belasting, meer quality time met de cliënt en een ‘rustmomenten’ op de dag. Inmiddels werkt een aantal locaties (onder meer in Zwammerdam, Nieuwveen, Nootdorp en Waddinxveen) met de bodydryer.
Internationale aandacht
Deze innovatieve manier van drogen krijgt steeds meer aandacht, zowel van collega zorgorganisaties als internationaal. Zo bracht een grote Zweedse multinational in zorgproducten, ArjoHuntleigh, onlangs een bezoek aan Ipse de Bruggen om de dryer te zien.
Kortom: de bodydryer is een mooi voorbeeld van een ‘klein’ idee dat tot een groot succes leidt.