Doorbraak in zorgaanbod voor mensen met onbegrepen gedrag in regio Rotterdam
Ipse de Bruggen, Antes en Fivoor bundelen hun krachten voor de ontwikkeling van een Beschermd Wonen Plus (BW+) voorziening op het terrein van Antes in Poortugaal. Deze unieke samenwerking, eveneens met het CZ zorgkantoor en diverse partners binnen het Zorg- en Veiligheidshuis Rotterdam-Rijnmond, maakt het mogelijk om in de regio Rijnmond deze ontbrekende schakel in de levensloopaanpak te realiseren. De nieuwe voorziening richt zich op een deel van de mensen met 'onbegrepen gedrag'. Deze mensen hebben een combinatie van ernstige psychiatrische aandoeningen, licht verstandelijke beperkingen en een forensisch profiel. Het huidige zorgaanbod in de regio biedt onvoldoende ondersteuning voor de complexe situatie van deze kwetsbare doelgroep.
Op 11 november vond een feestelijk en betekenisvol tekenmoment plaats. Dit moment markeert de eerste mijlpaal en symboliseert de start van de intensieve samenwerking. De voorbereidingen voor de bouw van de BW+ zijn in volle gang en naar verwachting kunnen we de eerste cliënten in 2026 verwelkomen binnen de BW+.
"Samen kunnen wij een verschil maken in de levens van deze cliënten en daarmee tevens een bijdrage leveren aan de veiligheid van de maatschappij." voegt Erik Masthoff, bestuurder van Fivoor toe.
Een gefaseerde overgang naar de maatschappij
Een groot deel van de doelgroep die deze zorg nodig heeft, is al in zorg bij de betrokken zorgpartners en is geïncludeerd in de levensloopaanpak. Cliënten verblijven nu vaak onnodig lang in een hoog beveiligde klinische voorziening of maken direct een stap naar begeleid wonen of zelfstandig wonen met ambulante begeleiding en behandeling. Deze stap kan te groot zijn met het risico op terugval in gevaarlijk gedrag, waardoor cliënten opnieuw in aanraking komen met justitie en gedetineerd raken of worden opgenomen in de klinische zorgvoorzieningen.
Met BW+ als tussenvoorziening wordt de stap verkleind. Vanuit de BW+ kunnen we de juiste behandeling, begrenzing en begeleiding, passend bij deze fase, bieden aan deze cliënten. Hiermee ontstaat er een meer gefaseerde overgang naar vervolgzorg en/of de maatschappij. Een voorziening zoals de BW+ draagt hiermee bij aan de veiligheid van de samenleving en het herstel van cliënten en de maatschappij.
"Dit is een mijlpaal in de zorg voor deze mensen" zegt Laura van Goor, bestuurder Antes. "We hebben hard gewerkt om deze plannen te realiseren, omdat we zien dat regionaal en landelijk cliënten een grote behoefte hebben aan een dergelijke plek."
Integrale en toekomstbestendige zorg
De BW+ combineert ambulante behandeling, begeleiding en (tijdelijke) huisvesting. Het verblijf in deze BW+ kan langdurend zijn, maar is tijdelijk. Er wordt altijd gewerkt aan herstel. Daarna stroomt iemand door naar vervolgzorg, onder regie van een levensloopteam. Dat kan beschermd wonen of zelfstandig wonen met ondersteuning en behandeling zijn.
Angélique Koevoets, bestuurder van Ipse de Bruggen, onderstreept dit: "Een BW+ kan hen de stabiliteit en continuïteit bieden die essentieel is voor hun herstel en maatschappelijke integratie."
Over de Levensloopaanpak
De Levensloopaanpak is een integrale benadering die is ontwikkeld om de continuïteit van zorg en de aansluiting tussen forensische en reguliere zorg te verbeteren. Deze aanpak richt zich op mensen met onbegrepen gedrag en een hoog veiligheidsrisico, met als doel een veiligere samenleving te creëren door stabiliteit te bevorderen. De Levensloopaanpak biedt een samenwerkingsgerichte benadering die de zorg voor mensen met onbegrepen gedrag en een hoog veiligheidsrisico verbetert, en draagt bij aan een stabieler en veiliger leven voor betrokkenen en de samenleving als geheel. De BW+ is een schakel in deze aanpak die tot heden ontbrak en zorgt ervoor dat de cliënten een betere setting krijgen die in een veilige omgeving bijdraagt aan het herstel.